HVILKE OPLEVELSER KAN VI HUSKE?

INDLÆG MED TAK MODTAGET AF POUL 26.03.2021

Kære alle.

Anlægsfesten vækker mange minder for mig, der boede i Vestergade og sikkert også for jer. Det startede om lørdagen med gran, som vi bandt til guirlander ovre hos urmager Nielsen. Så var der jordbær med fløde enten lørdag aften eller søndag. Lørdag aften - mon ikke Poul Erik.Peter og jeg skulle til bal? Man var jo efterhånden blevet 16 år og læste  på Give Folke og Real Skole og gik i 2 real.B, den bedste klasse på skolen. Og så kom søndagen med sol, fest og mange mennesker, tivoli med de sidste nye italienske? radiobiler med automatisk gearskifte. Det skrev han hver gang i Give Avis om sine efterhånden halvgamle biler. Og så var der bal på åbent estrada (de gamle, lappede tennisbaner), hvor man fik en dans inden det store fyrværkeri.

Hvordan oplevede I anlægsfesten?

Håber I alle har det godt i den her Coronatid.

Mange hilsner fra jeres redaktør i Give.

Poul.😷📷

Billedet er anlægs festen 1962.

  210326 anlægsfesten 1962 fra torvet

 

INPUT FRA ANNA

   

Tak for beskrivelser fra Anlægsfesten.

På Frederiksberggade mødtes alle beboere hos Vognmand Hans Petersen og i hans garage bandt vi guirlander af egegrene og der blev sat røde og hvide crepepapirstrimler på. En af Hans Petersen lastbiler blev pyntet og kørte sammen med de andre pyntede biler gennem byen. Da jeg var lille var det sjovt, at være med på ladet, senere var det flovt.

Jeg husker der var friluftsbal på en estrade ved stationen. Og så ikke mindst anlægsfesten, det var stort. Tænk... alle de store skuespillere der kom til Give.

Dagen efter festen kunne man så gå op i anlægget og gennemsøge græsplænerne for tabte mønter og jeg fandt engang en daler, det var også stort.

Ja, mange mange gode minder fra Anlægsfedten.

 

INPUT FRA BØRGE

 

 

Mht. anlægsgartner var jeg engang sidst i 50erne statist ved det kgl. teaters opførelse af En søndag på Amager på friluftsscenen i anlægget. Jeg var klædt i folkedragt og havde halm i træskoene. Jeg dansede rundt med skuespillerinden Grethe Mogensen og fik 10 kr for denne mit debut. De røg sikkert på radiobilerne😊

 

Sukiyaki   

  

 

  Et af de helt store hits dengang var

 

   SUKIYAKI   sunget af Kyu Sakamoto

 

   Sangens navn er i øvrigt Japans nationalret har Børge fortalt.

    Se opskriften HER.

 

 

Klassen forsøger sig som skuespillere

Arne J har gjort et scoop. Hans mor klippede i 1961 en artikel ud af VAF om skolefesten det år, der ogå bragte et billede af de udøvende i klassen i Soyas stykke "Den røde vædske". Det klip har han videregivet til indsættelse her på klassens hjemmeside. 

Klik på titlen ovenfor for at læse manuskriptet, hvilket kan gøres på omkring et kvarter. En meget sjov historie om "vædsken", der får alle til at indrømme deres synder. Den retskrivning er vist fra før vor tid.

 Klik på artikel eller foto for stor visning

 170306 F Arne J dilettant Give Avis 1961       

 

 

170306 F Arne J dilettant Give Avis 1961 deltagere

 

Personerne på det grumsede foto er svære at identificere. Arne J er der evidens for, men et gæt med bistand af bl.a. Arne J - fra venstre mod højre: 

 

Else, Lene, Arne J, Jørgen N, Bent, Ole, Jørgen P og pigen th. med ryggen til - kunne det være Inge? Det mener hun selv det kunne. Andre kandidater til posten?

 

Udenfor scenen:

Kirsten - suffløse, Børge - blikpladetorden, Arne S - dampproduktion, Poul - scenemedarbejder, Ivan - tæppe

Carsten kunne ikke få den rolle han ville have, og kan man ikke få sin vilje, nægter man da bare at deltage.

 

Den præcise datering er desværre gået tabt, men det må have være i oktober - november 1961.

Kan nogen huske eller på anden måde tidsfæste begivenheden nærmere?

DEN KUNSTNERISKE LØBEBANE SLUTTEDE BRAT 

Efter forestillingen slog Anna hårdnakket til lyd for, at stykket blev opført yderligere nogle gange. Nu havde vi jo lige lært det hele. Den resterende det af klassen og Eg Jensen kikkede måbende på hende. "Hvor kunne du forestille dig det skulle foregå?" ville læreren vide.

Annas stand-up'er egenskaber fornægtede sig ikke: "På de gamles hjem" kom det prompte. Det udløste et latterbrøl. Emnet blev - lidt uretfærdigt - ikke drøftet yderligere.

 

Præsenteret for historien har globetrotteren Anna den 22/3 2017 fra Vietnam reageret sådan;

"...og sagde jeg virkelig det....Det var nok fordi jeg i rollen havde lys i næsen, og det var så vanskeligt at få til at fungerer, så da det endelig lykkedes, var det træls kun at spille stykket een gang."

 

Inge den 22/3 2017

Jeg må desværre indrømme at jeg intet husker fra denne skolekomedie, jeg tror heller ikke jeg er med på billedet, men tror det er Else Ramskov og Lise Knop. Det kan måske være mig med ryggen til, men er slet ikke sikker.

 

Ja jeg håber vi ses hos Karin,har ikke fået mig meldt til endnu,men gør det.

 

Lise den 23/3 2017

Tak for mailet, kan desvärre ikke huske noget om” Den röde väske”, jeg tror ikke jeg var med i den forestilling, men kan godt genkende nogle på billedet, men jeg er ikke med der.

Det var rigtig sjovt at se, at vi var så små  i 1.real.

Gläder mig til at ses igen hos Karin, kan forstå at du også kommer.

 

Ole den 23/3 2017

Mange tak for billedet og din store indsats med at holde sammen på os. Jeg husker skolekomedien, men ikke præcist min rolle, og jeg har heller ikke en klar erindring om handlingen. Jeg tror nok, at jeg overtog Carsten Egebjergs rolle, da han blev mopset og nægtede at fortsætte. Har du identificeret alle på billedet? 

Jeg håber at deltage i Karins sammenkomst.

Hvis nogen på billedet skulle være mig, må det være ham med krøllerne, men kan ikke huske, om jeg havde krøller på det tidspunkt (det havde jeg, da jeg var i 20erne og derefter).

 

Kirsten den 23/3 2017

Skolekomedie - hvor er det da sjovt at se - utroligt. Jeg kunne i begyndelsen ikke erindre noget om den komedie - men har tænkt meget - det der kommer op i min erindring er - at jeg var sufflør - af den grund er jeg jo ikke på billedet. Jeg er næsten 100% sikker på - at det var sådan. Efterfølgende kom en meget mærkelig tanke - måske har I bemærket - at jeg rigtig gerne vil være med - men helst ikke SES. Har det måske ligget i mie gener ? - da jeg åbentbart også den gang - fik rollen som sufflør - var med men kunne ikke ses. - Tja - vi ved ikke altid hvad der former vores personlighed.

Jeg tror faktisk det er Anna - den mørke pige i forgrunden - glæder mig til at høre hvad hun siger. Måske har du allerede hørt fra hende? Hun er jo hjmme igen den 11. april - det bliver spændende at tale med hende igen.

Men jeg har jo fulgt deres tur - for vi har undervejs skrevet sammen.

 

 

Karin den 23/3 2017:

Mærkeligt!!!  Med den skolekomedie. Jeg har kun en  svag erindring om den opførelse.  Husker ikke handlingen,  eller egen rolle. Kun noget med, at det betød meget for mig.  Jeg har garanteret været vældig ambitiøs. Drama  var lige fra barns ben mit hotteste ønske,  fordi det jo rummer  alle kunstneriske udtryksformer. (  Ikke tilfældigt,  at jeg senere – efter læreruddannelsen og et par år som folkeskolelærer og derefter højskolelærer – i øvrigt med drama som hovedfag -  valgte at læse dramaturgi ).   Jajaja! … der er store fordele ved at blive 70! Tråde dukker op, viser sig at hænge sammen.

Arne S rapporterer den 25/3 2017:

Tak for din e-mail og undskyld, at det har taget mig flere dage, før du har fået min besvarelse! Det skyldes at jeg i første omgang overhovedet ikke kan huske hverken stykkets indhold eller min rolle, men efterhånden er der dukket flere ting op fra hukommelsen!

Som du kan se på billedet, står der en kolbe på bordet eller rettere på en slags trefod lidt hævet over bordpladen indeholdende en rød vædske. Af årsager, som jeg ikke kan huske, vælter kolben med væsken ned på gulvet, således at væsken løb ud af bolben. For at dramatisere begivenheden skulle væsken, når den flød ud på gulvet, begynde at udvikle røg/damp. Denne effekt skete ved at der var ført en slange op gennem sufflørkassen, som så var bundet fast i en af bordets ben.

Min opgave var herefter at sørge for at damp blev ledt op gennem denne slange og således, at den kunne ses af tilskuerne på samme tidspunkt, som kolben faldt på gulvet. Dampen blev dannet ved at en kedel med vand blev varmet op af en sprit/ gasblus.

Til slut vil jeg gerne takke dig for din store indsats med at samle/beskrive fælles minder på vor hjemmeside

Vi ses i Give ult. maj

 

Poul skriver den 29/3 2017:

Husker ikke så meget fra skolekomedien " Den RØDE VÆSKE". Var scenemedarbejder. Gad ikke at lære udenad - havde fået nok i sin tid med at lære salmevers udenad; fortrød det senere. De havde det skægt sammen. Det jeg husker er, at:Finn lånte en kittel af læge Teilmann. Børge skulde lave torden og gjorde det lige på stikordet. Alligevel overtog Planck rollen til aftenens forestilling, vel fordi han ikke have tiltro til, at vi kunne lave torden nøjagtig på stikordet. Plancks torden kom ikke på stikordet!

Kirsten skoldede sig under prøven. Hun sad i sufflørkassen med en kedel på et gasblus. Der sad en slange på kedelen, som skulde lede damp hen over senen.

Husker du at Carstens mor gav en pølse oppe på torvet ved Peter Pølsemand, hvor vi stod i en lang række efter en prøve?

Lene den 2/4 2017:

Jeg kan kun svagt huske vi spillede skolekomedie på Borgergården. Om jeg kan kende mig selv på billedet, uha, det var min tvillingesøster,

der overbeviste mig om, at det rent faktisk er mig. Den eneste jeg med det samme kunne kende er Ole Johansen og Else Ramskov.

Iøvrigt er det svært at se vi går i 1. real rent aldersmæssigt, vi ligner mindre børn ☺

Hvad min rolle var, aner jeg ikke; det samme gælder handlingen. 

Vi kan så håbe på, at andre har en bedre hukommelse. 

Det var hyggeligt at se billedet.

Ha' det godt.

 

Henning den 13/4 2017:

Min erindring fra skolekomedien begrænser sig til ”udvælgelsesprocessen”. I en dansktime med Peder Eg blev manuskriftet omdelt på den måde, at vi alle  – hver for sig – fik pålagt at læse et mindre stykke uden nogen forklaring på, hvad det gik ud på. På et lidt senere tidspunkt fastsatte Peder Eg suverænt rollelisten med tilhørende medhjælpere.  

Med hensyn til ”dampen” mener jeg at huske, at der under prøverne skete en eller anden form for uheld i styringen heraf,  som fik Peder Eg til at demobilisere det opstillede anlæg ved simpelthen at vælte det.

 

Kirsten igen den 17/4 2017:

Med hensyn til evt. forbrænding - tror jeg det ikke? Men når jeg læser indlæggene -  

og noget om damp - der skulle op fra gulvet -  begynder noget at dæmre - mærkværdigvis. Men tror stadig ikke jeg blev forbrændt.